Har du nogensinde tænk over om søvn virkelig er så afgørende for din træning, dit humør, udstråling og ikke mindst vægten? Hvis du har det, eller bare gerne vil blive klogere på hvordan du hurtigt og nemt kan optimere din hverdag, slippe for unødig sukkertrang og restituere bedre efter træning/hårdt arbejde, så læs med her. Det handler bare om lidt prioritering. Altså at du simpelthen skal prioritere din søvn.

I stenalderen

Inden at det kunstige lys blev opfundet, fulgte man solens cyklus. Man gik i seng når det blev mørkt og man stod op når det blev lyst. Vi tilpassede os efter solens rytme. Man kunne altså i vintermånederne sove helt op til 12 timer i døgnet. Man blev ikke holdt vågen af kunstigt lys som fjernsyn og mobiltelefoner, men kroppen fik lov til at danne det naturlige hormon melatonin i kroppen der gør dig søvnig og klar til sengetid. Når solen står op danner kroppen et andet hormon serotonin, der får den til at vågne langsomt og naturligt.

Læg mobilen fra dig og sluk fjernsynet

Når solen er gået ned, tænder vi kunstigt lys, sidder måske med mobilen/computeren og har fjernsynet kørende inden vi skal i seng. Det der så sker i kroppen er, at den danner hormonet serotonin, altså du fortæller den at den skal være vågen, og du skal bruge lang tid på at falde i søvn når du lægger dig ind i seng.

Så sluk fjernsynet og computeren, tænd nogle stearinlys, læs en bog eller brug lidt kvalitetstid med dem du bor sammen med et par timer inden du skal i seng. Og lad nu være med at tage mobilen med ind i sengen og surf på nettet så du bliver udsat får det kunstige lys endnu en gang.

Hvad tid på døgnet skal du sove?

Det er heller ikke lige meget hvad tid på natten du sover. Den bedste tid du kan sove i er typisk fra 22-06. Den første fase i din søvn bruger du på din fysiske restitution, du genopbygger dine muskler, bliver stærkere, danner hormoner kroppen skal bruge til den nye dag, reparerer dit nervesystem og styrker dit immunforsvar. Efter ca. 4 timers søvn når du til den psykiske og mentale opbygning, som skal hjælpe dig med bla. at bearbejde en måske stresset arbejdsdag, nye indtryk, tanker og bekymringer. Hjernen sorterer faktisk i det hele og lægger dem på “rette hylder”. Det er ikke for sjov at man siger “jeg skal lige sove på det”, der er rent faktisk noget om det

Det er derfor ret væsentlig hvornår du får din søvn, og du følger solens rytme så vidt muligt så du har tid til at få sovet, inden solen står op og du automatisk vil danne hormonet serotonin der får os til at vågne langsomt og naturligt.

En sportsmand ville f.eks. aldrig gå på kompromis med sin søvn, da han ikke ville nå sine mål uden sit psykiske og fysiske overskud han får når han sover.

Hvorfor påvirker det vægten?

Har du nogensinde oplevet, at der er dage hvor du bare ikke kan holde dig fra kage og har svært ved at få stillet din sult? Så stop lige op og tænk over om du har fået en ordentlig nattesøvn. Det der sker er, at kroppen ikke når at danne de hormoner der er appetitregulerende under søvnen, bla. det hormon der får dig til at føle mæthed, og du vil derfor have svært ved at føle dig mæt selvom du spiser meget. Du vil ikke kun være sulten men også føle ekstra træng til hurtige kulhydrater som sukker der “kvikker” hjernen op.                                                                                Så du kan sove dig frem til mindre kilo på sidebenene, det har da aldrig været nemmere!

En god ting er, at søvn er gratis, og din krop vil elske dig for det!

Tips til en god nattesøvn

– Få frisk luft og sollys hverdag. Hjælper bla. mod træthed og depressioner og sørger for en god nattesøvn.

– Tag et varmt bad inden sengetid. Badet hæver kropstemperaturen og får dig til at slappe af.

– Undgå koffein og sukker inden sengetid. Nogle påstår faktisk at det kan tage helt op til 10 timer, at få koffeinen ud af kroppen igen. Jeg sørger selv for ikke at få koffein efter kl.15.

– Sørg for at dit soveværelse er rent og ryddeligt. Man sover altså bare bedre i et rum der ikke er rodet.

-Undgå kunstigt lys. Så ingen computere, mobiltelefoner eller fjernsyn lige inden sengetid.

– Gå ikke sulten i seng. Ingen sover godt på tom mave, og kroppen skal bruge “benzin” hen over natten til at restituere med.

– Hvis du bruger digitale vækkeure, så vend det om så du ikke kan se hvad klokken er. Hvem har ikke prøvet at ligge og tælle hvor mange timer der er til man skal op?

– Få minimum 30 min motion om dagen.

– En ting jeg prøver at gøre til vane er, at tænke på 1 ting der er sket i løbet af dagen, jeg er taknemmelig for. Så slutter man dagen af med noget positivt, og man påstår faktisk at man derfor vågner gladere op næste morgen, og starter dagen med godt humør.

Sov godt!