Vi starter med en lille hurtig opgave inden vi går igang:

Se den person for dig der støtter dig allermest i dit liv. En der holder af dig, hjælper dig, trøster dig og er der for dig. Tænker du på en person nu?

Nu skal du forestille dig at du skifter denne person ud med dig selv. Du skal være lige så støttenede og omsorgsfuld mod dig selv som denne person er mod dig. Find inspiration fra denne person i dit liv, og overfør det til dig selv.

Taler du grimt til sig selv?

Fortæller du nogensinde dig selv, at du er et fjols hvis du taber og ødelægger noget, hvis der er noget på arbejdet/skolen du ikke kan forstå, eller hvis du laver fejl? Siger du nogle gange til dig selv at du er for tyk? For grim? Tænk hvis du havde slankere lår, større biceps, hvis du var klogere, dygtigere, bedre og hurtigere til evt. dit job,træning osv osv..?

Tænk hvis denne person der støtter dig allermest, blev skiftet ud med en person der sagde disse ting til dig, hvordan ville du havde det? Ikke særlig godt vel? Men det er jo det du gør mod dig selv. Du skælder sig selv ud og fortæller at du ikke er god nok.

Så tal med dig selv, støt dig selv. Sig du er god, dygtig, flot! Ros dig selv når du gennemfører nogle ting, og nyd øjeblikket. Og hvis du laver fejl, så fortæl dig selv at det er okay, og tag ved lære af det!

Et eksempel fra mit eget liv kunne være, at jeg nok har været i konkurrence med mig selv i mange år (og andre), og fortalt mig selv at jeg hele tiden kunne gøre tingene hurtigere, bedre, og levere større resultater på arbejdet. Hvilke har gjort at jeg i princippet har fortalt mig selv, at det ikke er godt nok, og kunne altid blive bedre, selvom jeg løb stærkt og gjorde mit allerbedste. Dette har selvfølgelig været en stor drivkraft, og jeg har ikke planer om at slippe den. Men jeg har valgt at vende det hele på hovedet, og vendt det til noget positivt.

Så i stedet for at irritere mig over de ting jeg måske ikke fik nået på arbejdet, fordi to-do listen var urealistisk lang, fortæller jeg mig selv, at jeg gjorde mit bedste, og at mit bedste er godt nok. Jeg slapper derfor mere af i mit arbejde, acceptere at jeg kun kan nå de ting jeg nu engang kan nå, siger til mig selv at det er okay, for du har gjort det bedste du kunne, og ingen kan gøre mere end sit bedste. Jeg er blevet mere struktureret og prøver at tage én ting af gangen, fordi jeg er blevet bedre til at guide mig selv, og roser mig selv når jeg gør noget godt. Læg janteloven på hylden og bliv din egen bedste ven, og det mener jeg virkelig!

Støt dig selv, og fjern din indre kritiker. Det er vigtigere end du tror.