Mangler du også motivation til at få trænet? Og lige så vigtigt, at holde motivationen efter at du endelig er kommet igang? Her er mine 12 bedste tips til at få startet op og holde dig igang.

1. Du lægger for hårdt ud

Okay, vi starter lige med en klassiker. Beslutningen er taget, man er top motiveret og der er fuld fart fremad. Der bliver trænet næsten alle ugens dage, og så lige pludselig går man død i det efter en uge eller to, og alt bliver lagt på hylden igen. Og ja, det er da klart..! Din krop er ikke vant til at blive brugt så meget, og skal derfor have længere tid til at restituere i end folk i god form. Når din krop ikke får lov til at restituere som den skal, bliver du træt og du øger risikoen for skader.

2. Du er for ambitiøs

En anden fejl er også, at alle tror de kan løbe 5 km. efter at have været inaktiv i flere år. Det kan man sådan set også godt. Men fejlen er at man også gerne vil have en god tid på, så man kan reklamere lidt med det på arbejdet dagen efter. Og her går det galt. Du får nok lidt ondt i hoften, knæet eller anklen, og kan næsten ikke gå dagen efter af bar ømhed. Én ting er skaderne du kan få, en anden ting er, at sådan gider man da ikke have det hver gang man har trænet, og motivatioen er tilbage på nul.

3. Drop tiderne

Egentlig lidt samme grund som i punkt 1, da du kommer til at løbe for hurtigt og derfor kan få skader. Men en anden ting jeg hører rigtig tit er, at man som nybegynder gerne vil under en bestemt tid på eks. 5 km. løb, fordi din ven løb den på en bestemt tid, og dét skal du under nu! Derfor presser man sig selv for hårdt, uden at have øvet vejrtrækning og løbeteknik, og det bliver istedet 5 km. i helvedet! Ja undskyld mit franske.. Men du har hverken fået trænet dine muskler, led, kondition og vejrtrækning og det bliver du nødt til at få styr på inden. Hvis du kaster dig ud på en tur på de 5 km. Så skal du skifte mellem langsomt løb og gående tempo.

Da jeg får en del år siden fik en form for knæskade fordi jeg trænede for hurtigt op til en halvmaraton, skete lige præcis dette. Jeg havde ikke fået opbygget de sener og muskler der skulle til for at holde mig igang så længe og så var skaden sket. Jeg måtte derfor starte helt forfra, og mine løbeture var et sted mellem 2-3 km korte i længere tid, og øgede med 1 km. hver 2-3 uge, og til sidst var der ingen problemer hvis jeg bare sørgede for at varme ordentlig op. Det var en langsommelig proces, men det gav pote! Og det er det samme du skal gøre.

4. Planlæg din træning

Planlægning kommer man langt med. Planlæg din træning søndag eftermiddag for resten af ugen. På denne måde er det nemmere at “overholde” sine træninger. Hvis du har lidt svært med at komme afsted til træning, så kan du evt. finde en ven at træne med de første gange (eller flere), det forpligter mere.

5. Pak tasken hjemmefra

Hvis du har det bedst med at træne om eftermiddagen eller efter arbejde, så er mit bedste råd til dig at pakke tasken hjemmefra. Hvis du skal i fitnesscenter så tag gerne tasken med på arbejdet og tag direkte fra arbejdet. Hvis du skal hjem og klæde om inden, så læg dit træningstøj klar med sko og det hele, så det er klart til at hoppe i. Du må under ingen omstændighedder sætte dig i sofaen! og SLET ikke tænde fjernsynet, så ved vi alle hvad klokken har slået.

6. Husk følelsen

Hvis du mangler motivationen her og nu lige inden træningen, så tænk tilbage på hvordan du havde det efter sidste træning. Hvor godt du havde det i kroppen, hvordan dit humør steg og hvor sej du var at du gennemførte. Bliv i den tanke og skynd dig afsted!

7. Meld dig til et løb

Sommeren er lige om hjørnet, og løbskalenderen er spækket med fede løb! Alt fra forhindringsløb, Triathlon, cykelløb eller almindelig løb, ja endda flødebolleløb! De findes i alle distancer, og med sikkerhed en distance du kan være med på. Det er fantastisk at løbe over en målstreg hvor andre hepper på dig og måske lige har været igennem samme følelse som dig. En ting der bare er vigtig ved sådan et mål er, at du skal have fokus på processen og ikke kun målet. Dvs. at du får trænet op til løbet og lægger en plan, og derfor sikre at det lykkedes og endda uden skader. Det er en større sejr at komme i mål uden skader, for det viser at du har taget din træning seriøst. Det er processen der gør at du kommer i mål.

8. Køb nyt træningstøj

Vi kender allesammen følelsen af at have købt nyt tøj. Hvordan vi ser frem til at have det på og vise det frem. Hvorfor ikke også gøre det med vores træningstøj? Det er da ingen synd at se lidt godt ud mens vi træner.

9. Find ud af hvornår du har mest energi

Jeg har mest energi om morgenen, og får helt klart mest ud af min træning her. Så derfor planlægger jeg altid mine træninger (hvis muligt) om morgenen. Jeg ved godt at man har et job der skal passes om morgenen og man skal endnu tidligere op for at det kan passe sammen, men hvis det er det der fungerer for dig, er det da det værd. Forestil dig at starte din dag med en frisk løbetur, og så er træningen “overstået” og du skal ikke tænke mere på det resten af dagen. De morgener du træner tidligt, kan du jo bare løbe en kort tur og se hvad det giver dig.

10. Hvad er alternativet?

Det har været en lang hård dag på arbejdet, du kom for sent i seng i går og… ja, så er det oven i købet fredag. Sofaen lokker og du vil helst bare se din yndlingsserie i fjernsynet. Det virker som en enten eller mulighed, og de fleste ville vælge at droppe træningen og så have dårlig samvittighed resten af aftenen. Men der er en tredje mulighed som folk overser. Nemlig, hvad er alternativet til træningen? Hvis du havde planlagt en løbetur på 5 km. Så gå 3 km. i stedet for eller tag en cykeltur på 30 min. Det er fair nok at man ikke har den energi der skal til, til den træning man havde planlagt, så skal du bare justere den til herefter. På denne måde kommer du ud og får noget frisk luft alligevel, rørt benene, blodet rundt i kroppen og tankerne væk fra hverdagen.

11. Musik

Hvis du kan lide at træne med musik, så lav en spilleliste med din yndlingsmusik. Hvis du f.eks. ved at du efter 20 min. på din løbetur kommer ind i en “krise” eller mangler et skud energi, så læg 3-4 musiknumre i træk du bare elsker og kan give den gas til på dette tidspunkt.

12. Tag en pjækkedag

Ja du læste rigtigt. Hvis du bare ikke gider træne idag, og slet ikke kan finde motivationen uanset hvad du gør, så tag da en dag på sofaen! Nogle gange kan det faktisk hjælpe dig til at finde motivationen igen, hvis du tager en pjækkedag fra træningen. Lidt ligesom at tillade sig at spise et lækkert stykke kage til en fødselsdag, når man skal tabe dig, og så kan man holde fokus igen. Altså at der er plads til “snydedage”. Det er bare vigtigt at du acceptere at det er okay at du ikke skal træne idag, og får slappet af istedet for at have dårlig samvittighed, ellers er det tilbage til punkt 10 igen. Det skal bare ikke blive en dårlig vane!

Husk at motion og træning er så meget mere end at forbrænde kalorie, det handler nemlig om sundhed. Du forebygger så mange sygdomme ved at få brugt din krop, bla. hjerte-/karsygdomme, blodpropper og forhøjet blodtryk. Det styrker dit immunforsvar, du får færre sygedage, du bliver stærkere, sover bedre og kan klare mere i hverdagen, dit humør stiger, du får større overskud og man kunne blive ved!

I det hele taget bliver du en bedre udgave af dig selv!